Ακίνητα: Κίνδυνος δήμευσης λόγω μη εγγραφής στο κτηματολόγιο
Καμία παράταση δεν δόθηκε στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος δήμευσης περιουσιών ιδιωτών από το Δημόσιο, λόγω μη εγγραφής ή λανθασμένης εγγραφής των ακινήτων τους στα σχετικά κτηματολογικά γραφεία.
Καμία παράταση δεν δόθηκε στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος δήμευσης περιουσιών ιδιωτών από το Δημόσιο, λόγω μη εγγραφής ή λανθασμένης εγγραφής των ακινήτων τους στα σχετικά κτηματολογικά γραφεία. Αυτή είναι μία από τις διαπιστώσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των ζητημάτων που αφορούν στα ακίνητα, βάσει του νέου πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με τη σχετική επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), παρότι υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις, εν τέλει δεν δόθηκε καμία παράταση στη λειτουργία συνολικά 111 κτηματολογικών γραφείων. Τα οποία και θα πάψουν να λειτουργούν έως το τέλος του έτους.
Πάτρα: Χάνουν τα ακίνητα το Μάρτιο του 2018 όσοι δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο
Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έως το τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρωθούν 14 χρόνια λειτουργίας των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων. Εφόσον με το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, ή έχουν δηλωθεί με πολλά σφάλματα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο. Καθώς θα θεωρηθούν «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής περιέλευσης ακινήτων στο Δημόσιο περιλαμβάνονται δήμοι όπως η Νέα Σμύρνη. Τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό. Καθώς επίσης και πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).
Ακριβότερα τέλη
Παράλληλα, το νέο πολυνομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τα πάγια και αναλογικά τέλη που συνδέονται με το κτηματολόγιο. Και συγκεκριμένα την εγγραφή πράξεων και την έκδοση/χορήγηση αντιγράφων. Μεταξύ άλλων, το πάγιο τέλος για την καταχώριση κάθε δικαιοπραξίας διαμορφώνεται σε 20 ευρώ. Το τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος ανέρχεται σε 33 ευρώ. Το εφάπαφ τέλος κτηματογράφησης ορίζεται σε 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα πλέον 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Με ανώτατο όριο τα 900 ευρώ, η είσπραξη μάλιστα του οποίου εκκρεμεί. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 32, τα υπερέσοδα της λειτουργίας θα αποδίδονται στο Δημόσιο. Ενώ με το άρθρο 40 προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης των τελών αυτών με απλή ΚΥΑ. Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται και τα υποθηκοφυλακεία. Καθώς θα συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».