Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018 και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων!

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018 : Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» οι οποίες θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018 : Ποιες εργασίες επιδοτούνται

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε, ώστε να θωρακίσουμε ένα κτίριο έναντι των απωλειών που έχει και να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται, λιγότερο ενεργοβόρο. Δηλαδή, ελαχιστοποιούμε την ετήσια αναγκαία δαπάνη του κτιρίου για την θέρμανσή του και για την ψύξη του.

Ένα «Πράσινα δομημένο» κτίριο, δηλαδή ένα κτίριο σωστά μονωμένο, όπου τα κουφώματά του είναι με θερμοδιακοπή, οι υαλοπίνακές του είναι ενεργειακοί, έχει μια πλήρη θερμομόνωση στην ταράτσα του και στις προσόψεις του και υπάρχει ένας τελευταίας τεχνολογίας καυστήρας – λέβητας ή ακόμη κι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης, όπως είναι η σόμπα πέλετ, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλπ., έχει πολύ λιγότερες ανάγκες για ψύξη και θέρμανση και εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα διώροφο σπίτι χωρίς μόνωση παρατηρούνται οι εξής απώλειες:

 • Από την ταράτσα περίπου 25% της συνολικής απώλειας.
 • Από τη τοιχοποιία περίπου 42%
 • Από τα κουφώματα αλουμινίου περίπου 21% (ανάλογα το πόσα έχουμε)
 • Και από καμινάδες, εξαεριστήρες κλπ. 13%
Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr, για την υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Το Πρόγραμμα συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, με στόχο την μείωση των ενεργειακών αναγκών.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο έχει εκδοθεί μετά την ημερομηνία ενεργοποίησης του νέου Κ.ΕΝ.Α.Κ. σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ’.
 • Υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα.
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ.

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Εικόνα 1 Εισοδηματικά κριτήρια κατηγοριών και ποσοστά επιδότησης του Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018

Τα ποσοστά επιχορήγησης αφορούν στον τελικό επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τις παρακάτω εργασίες:

 • Μόνωση. Υγρομόνωση – Θερμομόνωση.
 • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Εικόνα 2 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου

 1. Υγρομόνωση

Ο περισσότερος κόσμος που έχει πρόβλημα με υγρασίες, νομίζει ότι η λύση για μόνωση ταράτσας είναι η στεγανοποίηση, όμως κάποιες φορές (ανάλογα με τα αίτια που δημιουργούν την υγρασία) μόνο με θερμομόνωση θα καταφέρετε να  διώξετε τις υγρασίες.

Οι περιπτώσεις που δεν αρκεί η υγρομόνωση είναι όταν δημιουργείται το φαινόμενο της υγροποίησης (λόγω συμπύκνωσης υδρατμών). Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό του σπιτιού, η υγρασία του αέρα υγροποιείται εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας και δημιουργούνται υδρατμοί. Αυτοί συσσωρεύονται στο ταβάνι, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργείται υγρασία. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, εδώ δεν φταίνε νερά που περνάνε από την ταράτσα στο εσωτερικό, αλλά η διαφορά θερμοκρασίας. Συνεπώς μόνο μια ολοκληρωμένη θερμομόνωση ταράτσας θα λύσει το πρόβλημα σας.

Για να καταλάβετε πότε έχετε πρόβλημα θερμομόνωσης και πότε στεγανοποίησης, υπάρχουν 2-3 χρήσιμα tips, ωστόσο καλό είναι να σας επισκεφθεί κάποιος μηχανικός ή εξειδικευμένος τεχνικός για επιτόπου αυτοψία του χώρου.

Σε γενικές γραμμές να ξέρετε πως:

 • Αν στο ταβάνι έχει σημάδια από την υγρασία και είναι μαύρα (μαυρίλες), το πρόβλημα συνήθως είναι η έλλειψη θερμομόνωσης, ενώ όταν είναι κίτρινα πιθανόν είναι απλά ζήτημα υγρομόνωσης.
 • Αν υπάρχει υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν για κάποιες μέρες δεν βρέχει, είναι σχεδόν σίγουρο πως το πρόβλημα δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση ταράτσας, αλλά θα χρειαστεί και θερμομόνωση.
 • Για να είστε ακόμα πιο σίγουρος, απλά ανεβείτε στην ταράτσα και με ένα λάστιχο, βρέξτε καλά μια περιοχή. Αν μέσα σε λίγες ώρες δείτε «να τρέχουν» νερά εσωτερικά, πιθανόν χρειάζεστε στεγανοποίηση.
 1. Θερμομόνωση

Η Θερμομόνωση πραγματοποιείται είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά του υφιστάμενου κτιρίου. Η επικρατέστερη και αποτελεσματικότερη είναι η εξωτερική θερμομόνωση καθώς η εσωτερική δημιουργεί θερμογέφυρες.

Εξοικονομώ κατ' οίκον

Η εξωτερική θερμομόνωση αφορά τη θερμοπρόσοψη (θερμομόνωση των όψεων ενός κτιρίου από την εξωτερική πλευρά). Αλλά και τη θερμομόνωση μιας πυλωτής ή ενός δώματος-ταράτσας. Στην ουσία η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση είναι ένας μονωτικός-προστατευτικός μανδύας που περιβάλλει τις όψεις του κτιρίου. Το προστατεύει έτσι από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Παράλληλα προσδίδει υψηλή αισθητική αξία.

 

 

Εικόνα 3 Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας

 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων τους με σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με πιστοποιημένες ιδιότητες περιορίζει σημαντικότατα τις απώλειες λόγω μη σωστής σφράγισης των υφιστάμενων κουφωμάτων, και θωρακίζει εξωτερικά το κτίριό μας. Οδηγούμαστε σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται σε ποσοστό από 20 έως 25%, ενώ επιτυγχάνουμε σημαντική βελτίωση της θερμικής άνεσης, εξαφανίζοντας το χειμώνα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα ( δάκρυσμα κουφωμάτων ) και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

 1. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού

Η αντικατάσταση των Θερμικών Συστημάτων ενός κτιρίου με συστήματα νέας γενιάς και πιστοποιημένες ιδιότητες, είναι δυνατό να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 20%.

Τα παλιά συμβατικά συστήματα αποτελούμενα από λέβητα, καυστήρα, κυκλοφορητή, σωληνώσεις και θερμαντικά σώματα είναι ενεργοβόρα. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η  υπερδιαστασιολόγηση σε λέβητες πετρελαίου – καυστήρες. Αλλά και τα κακώς μονωμένα δίκτυα σωληνώσεων και η έλλειψη του ανάλογου αυτοματισμού. Συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις οι απώλειες από τις σωληνώσεις φθάνουν για μονώροφα κτήρια στο 4% και για πολυώροφα στο 12%. Με την αξιολόγηση ενός εξειδικευμένου τεχνικού, προτείνονται λύσεις που αφορούν βελτιώσεις σε αυτά ή αντικατάσταση.

Την λύση έρχονται να δώσουν οι νέας τεχνολογίας λέβητες. Σε συνδυασμό με καυστήρα πλήρους αναλογικής λειτουργίας πετρελαίου και φυσικού αερίου επιτυγχάνοντας βαθμό απόδοσης έως και 99%. Ένα σωστό σύστημα αυτοματισμού προσαρμοσμένο και ρυθμισμένο στις ανάγκες της εγκατάστασης, μας διασφαλίζει την σωστή και ασφαλή λειτουργία της θέρμανσης και του ζεστού νερού χρήσης.

Tέλη Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ
Βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018
 • Εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΚΟ ΙΙ και διερεύνηση επιλεξιμότητας της κατοικίας και του δυνητικά Ωφελούμενου.
 • Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Αποδόσεως (Π.Ε.Α.) –Επιλογή παρεμβάσεων.
 • Υποβολή αίτησης ΕΚΟ ΙΙ στο Πληροφοριακό Σύστημα.Συ
 • μπλήρωση Αίτησης Δανείου (εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί δάνειο) και ανάρτηση δικαιολογητικών στο Πληροφοριακό Σύστημα για την προέγκριση του δανείου.
 • Προέγκριση Δανείου- Ενημέρωση με επιστολή προέγκρισης δανείου
 • Έλεγχος Επιλεξιμότητας Αίτησης (από τον Δικαιούχο) – Υπαγωγή στη Δράση ή Απένταξη
 • Αποδοχή υπαγωγής από τον Ωφελούμενο
 • Υπογραφή δανειακής σύμβασης- Εκταμίευση προκαταβολής 70% του δανείου εφόσον ζητηθεί από τον δανειολήπτη και πίστωση σε λογαριασμούς των προμηθευτών
 • Υλοποίηση παρεμβάσεων.
 • Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση, έκδοση 2ου Π.Ε.Α.- Επίτευξη Ελάχιστου Ενεργειακού Στόχου
 • Καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα στοιχείων του 2ου ΠΕΑ, στοιχείων υλοποιημένων παρεμβάσεων με επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Καθώς και καταχώρηση δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων.
 • Έλεγχος δικαιολογητικών από τον Δικαιούχο και έγκριση παροχής των κινήτρων ή απένταξης από το πρόγραμμα.
 • Εκταμίευση του δανείου (ή του υπολοίπου), καταβολή κινήτρων, εξόφληση προμηθευτών.