Ποια είναι η ιδανική υγρασία σε ένα σπίτι; Διάφοροι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας!

Τί είναι η υγρασία και ποια τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι; Ποιά τα προβλήματα που δημιουργούνται από υψηλή και χαμηλή υγρασία και πως μπορείτε να τη διαχειριστείτε στο σπίτι;

υγρασία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται η  υγρασία στο σπίτι σε κάποια επίπεδα, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία των ενοίκων αλλά και του σπιτιού. Ανεξαρτήτως της περιοχής που μένουμε και των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας, τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την άνεση μέσα στο σπίτι καθώς και την καλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού. Η διατήρηση των επιθυμητών επίπεδων υγρασίας μέσα στο σπίτι  είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε.

Ιδανική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι είναι λοιπόν υγρασία; Είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα γύρω μας.   Στα μετρολογικά δελτία συνήθως αναφέρεται η σχετική υγρασία σε ποσοστό επί τοις 100 με τιμή 100% όταν ο αέρας είναι κορεσμένος από υδρατμούς.

Έχοντας τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού ρυθμισμένα στα σωστά επίπεδα εξασφαλίζουμε σωστή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Δηλαδή  η ιδανική υγρασία βοηθά να αισθάνεστε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα.

Αν τα επίπεδα δεν είναι τα επιθυμητά τότε όχι μόνο δεν είναι άνετη η διαβίωση αλλά όλη η οικογένεια μπορεί να έχει προβλήματα από βακτήρια μικρόβια ακάρεα και πολλά άλλα.

Στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι η τιμή της σε ένα σπίτι, απαντάμε ότι η βέλτιστη περιεκτικότητα του αέρα σε υδρατμούς είναι  40-45%.

Τα ακραία επίπεδα υγρασίας προκαλούν προβλήματα στο σπίτι.

Πολύ λίγη ή πάρα πολύ υγρασία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας. Το ιδανικό ποσοστό είναι 40-45%. Σε μεγαλύτερα και μικρότερα επίπεδα υγρασίας παραμονεύουν προβλήματα στην υγεία και αδιαθεσίες. Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50% είναι πολύ υψηλή.

> Δηλώσεις Κτηματολογίου : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα κτηματογράφηση

Αν είναι Χαμηλή.

Παραθέτουμε τα συνηθεστέρα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν εάν το σπίτι έχει χαμηλή υγρασία :

Φαγούρα ξηροδερμία και ξηροφθαλμία

Φαινόμενα δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού

Γινόμαστε επιρρεπείς σε κρυολογήματα και μολύνσεις

Προβλήματα στα ξύλινα έπιπλα πατώματα και γενικά ξύλινες κατασκευές.

Χαμηλή απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Όταν τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι πέφτουν αισθανόμαστε τον αέρα πιο δροσερό. Έτσι δυναμώνουμε τον θερμοστάτη με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.

Όταν οι τιμές της υγρασίας είναι χαμηλές, μπορεί να προστεθεί στο χώρο συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προαναφέραμε. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα, απλώνοντας ρούχα για να στεγνώσουν η βάζοντας ένα δοχείο με νερό στο χώρο. Ένας άλλος τρόπος είναι η προμήθεια και λειτουργία ενός υγραντήρα χώρου. Οι υγραντήρες ψεκάζουν νερό μέσα στο χώρο και έρχονται σε μια αρκετά μεγάλη γκάμα τύπων και  μοντέλων.

υγρασία

Αν είναι Υψηλή.

Εάν το σπίτι μας έχει πολύ περισσότερη υγρασία από την ιδανική υγρασία, τότε μπορεί να παρατηρηθούν μια σειρά από προβλήματα με σημαντικότερο αυτό της συμπυκνώσεως των υδρατμών.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν και τον σχηματισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπόγιας και δημιουργία μούχλας.

Για να μειώσετε την υγρασία του σπιτιού η κάποιου δωματίου μπορείτε να δοκιμάσετε την χρήση αφυγραντήρα, air condition καθώς και την χρήση εξαεριστήρα στο μπανιο και την κουζίνα.

Πώς θα μετρήσετε την υγρασία του σπιτιού; Η υγρασία του σπιτιού μετριέται με  θερμόμετρα υγρασιόμετρα

> Τι αλλάζει με το νέο νόμο αυθαιρέτων N. 4495/2017

Ποια τα οφέλη από τα σωστά επίπεδα υγρασίας

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την ιδανική υγρασία του σπιτιού, παραθέτουμε τους 8 σημαντικότερους λόγους για να είσαστε εσείς και το σπίτι σας στην καλύτερη φόρμα!!!

  1. Λιγότερες τοξίνες
  2. Λιγότερα βακτήρια και μικρόβια
  3. Λιγότερα έντομα
  4. Εξαφάνιση μούχλας
  5. Αίσθημα ευεξίας και άνεσης
  6. Χαμηλότεροι λογαριασμοί θέρμανσης
  7. Χαμηλότερο ρίσκο για αλλεργίες, κρυολογήματα κ.λ.π
  8. Ένα γερό σπίτι χωρίς φθορές από την υγρασία σε τοίχους και ταβάνι.

υγρασία

Διάφοροι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

1 Ανοίξτε τα κλιματιστικά.

Αν και αυτή είναι ίσως η πιο δαπανηρή επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξεραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.

2 Μετακινήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε εξωτερικούς.

Τα φυτά παράγουν πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να δημιουργεί με τη σειρά της μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Προσπαθήστε να μην έχετε φυτά μέσα στο σπίτι σας. Ή τουλάχιστον μεταφέρετέ τα σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν θα είναι επιζήμια για τον εσωτερικό αέρα.

3 Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα στο υπόγειο, την κουζίνα και το μπάνιο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, σε βάθος χρόνου θα σας γλιτώσει από ταλαιπωρία, κόπο και χρήματα, που θα χρειαστούν στην περίπτωση που δεν απαλλαγείτε έγκαιρα από την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

4 Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου.

Να θυμάστε να αφήνετε πάντα ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου, προκειμένου να μην εγκλωβίζετε την υγρασία μέσα.

5 Εάν έχετε έναν ανεμιστήρα ή απορροφητήρα στην κουζίνα, αφήστε τον να λειτουργεί για λίγη ώρα αφού έχετε ολοκληρώσει το μαγείρεμα, προκειμένου να απορροφήσει την υγρασία.

6 Προσοχή στο μαγείρεμα.

Η θερμότητα από τον ατμό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό να αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

7 Μια άλλη επιλογή για τη μείωση της εσωτερικής υγρασίας είναι να επενδύσετε σε ένα αφυγραντήρα. Ειδικά αν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας ξεπερνούν το 50 -60%. Να θυμάστε ότι η μόνη λειτουργία ενός αφυγραντήρα είναι να αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Όχι να τον κρυώνει, όπως ένα κλιματιστικό.

8 Ελέγξτε για τυχόν διαρροές στην ταράτσα ή το υπόγειό σας.

Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, φροντίστε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και μονώστε τις πληγείσες περιοχές.

9 Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αποκαταστήσετε  ζημιές που προκάλεσε η μούχλα. Το βάψιμο και η αντικατάσταση όλων των πορωδών επιφανειών, όπως χαλιά, κάποιους τύπους πατωμάτων,  κατεστραμμένα υδραυλικά ή ακόμη και η πλήρης ανακαίνιση είναι τεχνικές που μπορείτε να επιλέξετε.

10 Μονώστε καλά το σπίτι!

Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.

>Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018 και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων! 

Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου. Συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση. Αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ` όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.

Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη. Καθώς χρειάζεται, εκτός των άλλων, και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.