Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων και όχι απλή τακτοποίηση, όπως έγινε με τους ημιυπαίθριους, φαίνεται ότι προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης, η σχετική ρύθμιση, που είναι σχεδόν έτοιμη, θα περιλαμβάνει την «προσφορά» γης και χρηματικών προστίμων από τους παρανομούντες, προκειμένου να γίνουν… νόμιμοι για πάντα και όχι μόνο για μερικές δεκαετίες.

Ντύνοντας με περιβαλλοντικό μανδύα την καθαρά εισπρακτική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ο Ν. Σηφουνάκης έκανε λόγο για «περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο». Αυτό θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και στην οριστική διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος».

Επί του πρακτέου και σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε εντός σχεδίου και εκτός σχεδίου. Και θα υπαχθούν σε αντίστοιχα πακέτα ρυθμίσεων που θα οδηγούν στη νομιμοποίησή τους.

Οσον αφορά τα εντός σχεδίου, ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου θα πρέπει να αγοράσει συντελεστή δόμησης και να αποκτήσει πιστοποιητικό πολεοδομικής ένταξης, πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο το οποίο θα είναι μικρότερο από το ισχύον (δεν διευκρινίστηκε το ακριβές ύψος). Ο συντελεστής δόμησης θα αποτελεί έναν «άυλο τίτλο», ο οποίος θα αγοραστεί από κάποιον που έχει το δικαίωμα να χτίσει. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης έχει «σκοντάψει» στο παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δηλώσεις Κτηματολογίου : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα κτηματογράφηση

Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα προβλέπεται ότι, για να νομιμοποιηθούν, ο ιδιοκτήτης θα οφείλει να «αντικαταστήσει» με κάποιο τρόπο τη δομημένη έκταση με άλλη εντός του δήμου που χτίστηκε το παράνομο ακίνητο. Αυτό θα μπορεί να γίνει και με εισφορά προς το δήμο, ώστε να δημιουργηθεί κοινόχρηστο πάρκο στην περιοχή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει χτίσει ένα αυθαίρετο σε έκταση δύο στρεμμάτων (αντί τεσσάρων που απαιτούνται) θα πληρώνει στο δήμο την αξία των δύο επιπλέον στρεμμάτων ως «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» και το αυθαίρετό του θα νομιμοποιείται… Από τη ρύθμιση αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν το αυθαίρετο κτίσμα ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα. Το πώς θα διαπιστώνονται αυτά επίσης δεν διευκρινίστηκε.

Ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι από τη «ρύθμιση» θα αποκλειστούν τα αυθαίρετα εντός δασικών, και αρχαιολογικών περιοχών. Καθώς και όσα βρίσκονται στον αιγιαλό. Ανακοίνωσε δε ότι η Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, που παρέμενε ανενεργή, θα αυτονομηθεί και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ενώ θα έχει το δικαίωμα ακόμα και να επιτάσσει μηχανήματα ιδιωτών προκειμένου να προχωρά σε κατεδαφίσεις.

**Την προκήρυξη προγράμματος 48 μελετών για τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής στους μικρούς οικισμούς της χώρας. Καθώς και σε περιοχές εκτός σχεδίου, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ. Στόχος του προγράμματος είναι «να μην ξεφυτρώνουν σαλέ στο Θεσσαλικό κάμπο και νησιωτικές καμάρες στο Πήλιο». Οι μελέτες θα προβλέπουν όρους δόμησης, που αν δεν τηρούνται, δεν θα εκδίδεται άδεια ανέγερσης. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 10,9 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους.