«Παράθυρο» για τα εκτός σχεδίου

Με «υποχωρήσεις» και αλλαγές κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση των δασικών χαρτών και το Πράσινο Ταμείο το οποίο φέρνει και διατάξεις που προαναγγέλλουν νέα δεδομένα στα εκτός σχεδίου και στους ημιυπαίθριους χώρους.

εκτός σχεδίου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει ένα «παράθυρο» για τα αδόμητα τμήματα δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα. Οι οποίες έχουν χτιστεί με ευθύνη του κράτους (όπως είναι ο Αγιος Στέφανος και η Ανοιξη στην Αττική) και νόμιμες οικοδομικές άδειες. Στη συνέχεια όμως οι αποφάσεις στις οποίες βασίστηκαν οι άδειες κρίθηκαν παράνομες από τη Δικαιοσύνη.

Τον περασμένο Ιούνιο, η αρχική μορφή του νομοσχεδίου που παρουσίασε το υπουργείο προέβλεπε ότι στις εκτάσεις αυτές τα αδόμητα οικόπεδα θα χαρακτηρίζονται υποχρεωτικά άλση ή πάρκα. Τελικά, τα σχέδια άλλαξαν και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χθες. Αφαιρέθηκε η λέξη «υποχρεωτικά» και προστέθηκε ότι θα οικοδομούνται «με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώκει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων δόμησης αλλά και έκδοσης οικοδομικών αδειών. Σε περιοχές της χώρας οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον οικοδομηθεί. Η παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι αφορά περισσότερα από 35.000 στρέμματα δασών, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη τη χώρα. Τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε οριοθετήσεις οικισμών (προϋφισταμένων του 1923) ή σε σχέδια πόλεως που δεν έχουν εγκριθεί.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=355856&dt=22/09/2010#ixzz10FROxc6Y