Πάτρα: Χάνουν τα ακίνητα το Μάρτιο του 2018 όσοι δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο

Οι ημερομηνίες λήξης για περιοχές σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Κτηματολόγιο

Ακίνητα «Αγνωστου Ιδιοκτήτη» σε 111 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Πάτρα, περνάνε στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του 2018. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Μεταξύ των 111 περιοχών, εκτός από την Πάτρα στην Αχαϊα, είναι η Αρετή, Μανολάδα, Νέα Μανολάδα και τα Λεχαινά στην Ηλεία, καθώς και οι περιοχές Αγγελόκαστρου, Αιτωλικού, Λυσιμάχειας και Σταμνάς στην Αιτωλοακαρνανία.

Η προθεσμία για την Πάτρα λήγει στις 30 Μαρτίου του 2018.

Δηλώσεις Κτηματολογίου : Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα κτηματογράφηση

Το θέμα, βρέθηκε στο επίκεντρο του 20ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας όπου ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς. Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα. Ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που δεν τη δήλωσαν.

Σημείωσε ακόμη ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή. Στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται δυνατότητα αποζημίωσης.

Δείτε ΕΔΩ τα Κτηματολογικά Γραφεία όπου τα αδήλωτα ακίνητα περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα στο 2018.

Πηγή : http://patrastimes.gr/