Περαίωση αυθαιρέτων – Κατοικιών

Τον «καυτό» φάκελο της νομιμοποίησης χιλιάδων αυθαίρετων κατοικιών πήρε στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος φαίνεται να μπαίνει μπροστά για την προώθηση σχετικής ρύθμισης.

Περαίωση αυθαιρέτων - Κατοικιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του 2011 αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την πολεοδομική «περαίωση», η οποία αφενός θα δίνει ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και αφετέρου θα συμβάλλει στο να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με κονδύλια που μπορεί να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ έως το 2012.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» στις 10 Οκτωβρίου, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε πρόσφατα ότι θα ολοκληρωθεί το μοντέλο Τρίτση, ο οποίος το 1983 είχε προχωρήσει σε ρύθμιση καλώντας τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων «να το δηλώσουν για να το σώσουν».

Οσοι το δήλωσαν μπορεί να εξαιρέθηκαν από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ωστόσο ποτέ δεν νομιμοποίησαν τα ακίνητά τους, διότι δεν προχώρησαν τα προεδρικά διατάγματα για τα νέα σχέδια πόλεων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει κανείς να αναχαιτίσει την αυθαίρετη δόμηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1983 υπήρχαν περίπου 300.000 ακίνητα πανελλαδικά και 27 χρόνια μετά ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, δηλαδή τριπλασιάστηκαν.

Σαρωτικός νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σαρωτικό νόμο που θα δίνει λύσεις στο ακανθώδες θέμα των αυθαιρέτων, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νομιμοποίηση αυθαίρετων νέας γενιάς, δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά το 1983. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα οι δικαστές ουσιαστικά ζητούν την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών. Μ’ αυτά τα δεδομένα, τόσο η Τ. Μπιρμπίλη όσο και ο Ν. Σηφουνάκης δήλωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης αυτών των αυθαιρέτων.

Ωστόσο, στο σχέδιο της κυβέρνησης για έμμεση «τακτοποίηση» που δεν θα αντίκειται στις αποφάσεις των δικαστηρίων υπάρχει ένας «κρυφός» άσος. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα με «σιωπηρή» διατήρησή τους για όσο οι ιδιοκτήτες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
1 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 1983
Νομιμοποίηση όσων δηλώθηκαν

Κατ’ αρχάς θα ξεπαγώσουν οι διαδικασίες που είχε ξεκινήσει ο Αντώνης Τρίτσης με την επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών που θα δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θα θέτουν όρια στις επεκτάσεις πόλεων. ?Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 300.000 αυθαιρέτων που υπήρχαν μέχρι το 1983 οπότε και ίσχυσε ο νόμος Τρίτση. Θα αποκλειστούν φυσικά όσα ακίνητα βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, δάση, αιγιαλούς κ.λπ.

2 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ 2ης ΓΕΝΙΑΣ
Τακτοποίηση με μείωση προστίμων

Το δεύτερο στάδιο του νόμου θα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα και των αυθαιρέτων νέας γενιάς, τα οποία ξεπερνούν τις 700.000, ίσως αγγίζουν και το 1 εκατ.

Η πολεοδομική «περαίωση» αυτών μπορεί να γίνει μέσω της γενναίας μείωσης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Υπενθυμίζεται ότι από το 1983 μέχρι το 2003 αν η πολεοδομία «τσιμπήσει» κάποιον ιδιοκτήτη, αυτός πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% επί της αντικειμενικής αξίας για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας.

Την τελευταία 7ετία τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά τσουχτερά, αφού ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου καλείται να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης ίσο με την τιμή ζώνης επί τα τετραγωνικά μέτρα και πρόστιμο διατήρησης το 50% του προηγούμενου ποσού αλλά κάθε χρόνο. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση, η κυβέρνηση σκέφτεται το μοντέλο «τακτοποίησης» όπως με τους ημιυπαίθριους. Δηλαδή πληρωμή των προστίμων ανέγερσης, αλλά μειωμένα έως και 70%, και μείωση στο 5% των ετήσιων προστίμων διατήρησης με χρονικό ορίζοντα 30-40 ετών.

3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΑ 3ης ΓΕΝΙΑΣ
Κλείνουν όλα τα παράθυρα

Το τρίτο στάδιο του νόμου αφορά στην πρόληψη και στη διά ροπάλου απαγόρευση δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κατ’ αρχάς με τη θέσπιση αυστηρών χωροταξικών κανόνων για τις επεκτάσεις των πόλεων. Η άμεση προώθηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων αποτελεί βασικό στοίχημα του ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα, οι νέοι αιρετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες των καλλικρατικών δήμων και περιφερειών θα αναλάβουν πιο κεντρικό και υπεύθυνο ρόλο στον περιορισμό των επεκτάσεων πόλεων και της αυθαίρετης δόμησης. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως οι δορυφόροι και η ολοκλήρωση των δασικών θα βοηθήσουν στον περιορισμό των αυθαιρέτων, καθώς ακόμη και σήμερα κτίζονται περίπου 40.000 κάθε χρόνο.

Δείτε το άρθρο εδώ.