Συχνά λάθη και παραλείψεις

Συχνά λάθη και παραλείψεις

Στο συγκεκριμένο τόπικ αναφερόμαστε σε διάφορα λάθη και παραλείψεις που συμβαίνουν από αμέλεια πριν αλλά και κατά την κατασκευή οικοδομικών έργων. Όπως θα διαπιστώσετε, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα κόστους, λειτουργικότητας αλλά και χρόνου.

  • Ο μηχανικός να δει το οικόπεδο σας πριν αρχίσει η μελέτη.

Όταν ετοιμάζεστε να φτιάξετε το δικό σας σπίτι και να επενδύσετε τους κόπους μιας ζωής, ζητήστε από τον μηχανικό σας να δει πρώτα το οικόπεδο σας. Οι υψομετρικές διαφορές εντός οικοπέδου ενδέχεται να είναι μεγάλες και να πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη πριν μπείτε στην διαδικασία να μελετήσετε σχέδια. Οι εκσκαφές που θα απαιτηθούν καθώς και η ύπαρξη γειτονικών κτιρίων με μεγαλύτερο ύψος, μπορεί να επιβάλλουν ένα διαφορετικό σχέδιο ή το λιγότερο εκλογή διαφορετικής θέσης για να τοποθετηθεί η οικοδομή μας εντός του οικοπέδου.

Μην λυπηθείτε τα χρήματα που απαιτούνται για ένα καλό τοπογραφικό. Είναι ένα από τα πράγματα που σίγουρα θα τα βρείτε μπροστά σας.

  • Ζητήστε τρισδιάστατο μοντέλο του σπιτιού σας.

Η τεχνολογία ως γνωστόν, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το επάγγελμα του μηχανικού και τις υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει στον πελάτη. Σίγουρα πριν επενδύσετε τα χρήματα σας θα θέλατε να έχετε ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Μην συμβιβαστείτε με απλές κατόψεις και τομές.

Με απλά λόγια πριν συμφωνήσετε στο οτιδήποτε, δείτε παλιότερες τρισδιάστατες δουλειές του μηχανικού σας και εκ των προτέρων ζητήστε και το δικό σας σπίτι να σχεδιαστεί ανάλογα. Όταν δείτε το αποτέλεσμα να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσετε μικρές διορθώσεις και αλλαγές που ούτε μπορούσατε να τις σκεφτείτε!!

  • Αρχιτεκτονικά – Ξυλότυποι

Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κατά την μελέτη μιας οικοδομικής άδειας θα συνεργαστούν περισσότεροι του ενός μηχανικού. Οι εργασίες χωρίζονται σε τμήματα και το καθένα αναλαμβάνεται από τον αρμόδιο μηχανικό. Διαφορετικό κομμάτι αποτελεί η αρχιτεκτονική μελέτη, διαφορετικό η στατική μελέτη, διαφορετικό τα μηχανολογικά και ούτω καθεξής.  Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που ο στατικός για να «λύσει» τον φορέα, μετέβαλε κάποια στοιχεία από το αρχιτεκτονικό σχέδιο που παρέλαβε, με αποτέλεσμα οι ξυλότυποι και τα αρχιτεκτονικά να μην ταιριάζουν πλήρως.

Συνεπώς όταν ολοκληρωθεί η μελέτη πρέπει να υπενθυμίσετε στον μηχανικό σας να κάνει έναν τελικό έλεγχο σε όλα, προκειμένου να μην βλέπετε άλλα στα αρχιτεκτονικά και ο υπεργολάβος να κατασκευάζει άλλα στην πράξη.

  • Εργασία στο πεδίο

Πολλές φορές στην πράξη είναι δυσνόητα τα όρια των οικοπέδων όταν τα τελευταία δεν είναι περιφραγμένα. Οπότε πριν από οποιαδήποτε εργασία στο οικόπεδο σας πάρτε έναν τοπογράφο μηχανικό για να το οριοθετήσει. Για καλύτερη τιμή κάντε από την αρχή συμφωνία μαζί του ώστε να έρθει ξανά να «χαράξει» την εκσκαφή και ακολούθως τις κολώνες πάνω στο μπετόν καθαριότητας  με απόλυτη ακρίβεια. Ένας τοπογράφος εκτός από τη σωστή θέση της οικοδομής, θα είναι σε θέση να αποδώσει και τα σωστά υψόμετρα. Η εργασία των υπόλοιπων συνεργείων θα απλοποιηθεί και σίγουρα θα γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

  • Φρεάτιο ανελκυστήρα

Ένα συχνό λάθος των μηχανικών είναι ότι σχεδιάζουν το φρεάτιο του ανελκυστήρα με οριακές διαστάσεις. Στην φάση της κατασκευής όμως, είναι πιθανό να χαθούν μερικά εκατοστά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε περιπτώσεις όπου μετά το χτίσιμο και το σοβάτισμα, αυτό που έχει μείνει δεν επαρκεί. Σε τέτοια περίπτωση οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και έχουν επιπλέον κόστος.

  • Βόθρος

Εάν κάνετε βόθρο πρέπει να τον τοποθετήσετε στο χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου. Μ’ αυτό τον τρόπο τα λύματα του βόθρου σας δεν θα μουλιάζουν τα θεμέλια της κατασκευής σας ή τα τοιχία του υπογείου σας. Βεβαίως πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε και τις γειτονικές οικοδομές. Προτείνεται η λύση του σηπτικού βόθρου έναντι του απορροφητικού για αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα με υψηλό κόστος.

  • Ανοίγματα – Ανελκυστήρας

Πολλές φορές για να φωτίσουμε  ένα υπόγειο, αναγκαζόμαστε να αφήσουμε ανοίγματα στην οροφή του. Η οροφή αυτή είναι εκτεθειμένη σε ύδατα όλων των μορφών (βροχή, λούκια, πότισμα). Αυτό θα αποτελεί πάντα ένα ευαίσθητο σημείο στην κατασκευή σας απ’ όπου μπορεί να περνάνε υγρασίες. Έτσι συνιστούμε να αποφύγετε ανοίγματα σε οριζόντιες εξωτερικές επιφάνειες και να τα περιορίσετε  σε κατακόρυφες μόνο επιφάνειες με την μορφή κουφωμάτων.

  • Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ.

Ένα πραγματικά ευαίσθητο σημείο στις κατασκευές είναι τα μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Πολλά από τα υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, στην πραγματικότητα δεν λαμβάνονται με ορατούς τους κινδύνους της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αλλά και άλλα κινδύνους μικρότερης έκτασης.